
לפני הכל, רקע קצר. הקמת אתר יכולה להיעשות בשני סוגים שונים (מאד) של תהליכי עבודה. הבסיסי מבניהם הוא בחירה בטמפלט מוכן (תבנית) והעיצוב מוגבל לגבולות הגזרה של התבנית. בסוג השני, בניית אתר ללא תבנית, העיצוב נעשה בהתאמה אישית (Custom Made) לפי תהליך שמתחיל עם סקיצת הדמיה בתוכנה גרפית (כמו פוטושופ וכדומה) ורק אז האתר נבנה. כלומר, העיצוב נעשה על דף חלק, נקי לחלוטין, וכולל התייחסות למיקום האלמנטים על פי חוויית משתמש (UX) עם גמישות בלתי מוגבלת.
מה ההבדל בין בניית אתר ללא תבנית לעומת אתר שמבוסס על טמפלט?
במידה שהאתר נבנה על טמפלט קנוי, רמת הגמישות העיצובית צונחת באופן דרמטי. גבולות הגזרה המקוריים של התבנית נקבעים מראש והם אלה שמכתיבים את העיצוב ולא להפך.
בתהליך של בניית אתר ללא תבנית עם סקיצת הדמיה, המעבר לפיתוח יוצא לדרך רק כאשר הסקיצה אושרה מול כל הגורמים הרלבנטיים מצד הלקוח. רק אז נבנה טמפלט ייעודי, יחיד מסוגו, שכולל אך ורק את האלמנטים והפיצ'רים הנדרשים.
בחברת WinWeb, למשל, המתמחה בפרויקטים של עיצוב אתרים ללא תבנית, אנחנו מקפידים גם לעשות את סקיצת ההדמיה בקנה מידה זהה לאתר הסופי, פיקסל לפיקסל. כך, המעבר מתוכנת העיצוב לפיתוח הוא חלק ומדויק מאד.
בידול אמיתי
מעבר לגמישות ולחופש הפעולה, בניית אתרים ללא תבנית מייצרת בידול אמיתי לעסק/לחברה. האתר שיוקם לא יהיה זהה לאתרים אחרים ואף לא דומה להם.
שימו לב כי זוהי נקודה חשובה מאין כמוה. חברות לבניית אתרים שעובדות עם טמפלטים מוכנים מבססות את המודל העסקי על תמחורים אטרקטיביים והעמדת מעין "פס ייצור לאתרי אינטרנט". לא אחת, בכדי להישאר רווחיות, הן נשענות על מספר מצומצם של תבניות כלליות שהן "רגילות לעבוד עמן".
ההיצמדות לתבניות הללו היא זו שמאפשרות להן לספק מענה ללקוחות רבים. המשמעות היא בפועל היא שהן מפתחות אתרי אינטרנט רבים שנראים דומים מאד אחד לשני (בלשון המעטה).
בחרתם לבנות עם תבנית? אל תתפלאו אם תצטרכו לבנות את האתר מחדש תוך שנה
אורך החיים של אתר עם תבנית הוא הרבה יותר קצר מאתר שמעוצב ללא טמפלט. תבניות לאתרים מגיעות עם פיצ'רים מובנים שמוטעמים בהן. ברגע שיש שדרוג למערכת הכללית של וורדפרס, עניין שקורה בתדירות גבוהה, אין ברירה אלא לשדרג גם את התבנית.
היות שהתבנית היא "הלב" של האתר, השדרוג יכול להשפיע על האתר כולו. מספיק אפילו רכיב אחד בתבנית שאין לו התאמה לשדרוג והאתר "נופל". עלות התיקון תהיה פעמים רבות גבוהה אפילו מעלות האתר כולו. כן, ממש כך.
כשמפתחים אתר אינטרנט ללא תבנית, לעומת זאת, כל הפיצ'רים והרכיבים נבחרים על ידי המתכנת על בסיס היכרות מוקדמת עמם ברמה הטכנולוגית. הם לא מוטמעים בתוך התבנית כך שלא תהיה כל פגיעה בשדרוג.
במידה שאין לרכיב מסוים שדרוג מתאים, ניתן פשוט להחליפו ברכיב אחר שמבצע את אותה הפונקציונליות. אורך החיים של אתר אינטרנט ללא תבנית הינו רב. האתר יעמוד איתן במשך שנים רבות ויעניק לבעליו שלווה ושקט. מבחינה כלכלית אתר אינטרנט תבניתי יהיה אולי זול יותר בעלות הראשונה, אך לאורך הזמן אין ספק שעדיף להשקיע באתר מותאם אישית וללא טמפלט מוכן.
פחות רכיבים, קוד נקי
פיתוח אתר אינטרנט ללא תבנית חוסך את הצורך ברכיבים או פיצ'רים מיותרים. נבחרים רק רכיבים נדרשים, לא יותר ולא פחות. הלקוח נהנה מאתר אינטרנט מהיר, מדויק ועם קוד נקי ביותר.
בחברת WinWeb, לדוגמה, כשאנחנו בוחרים רכיבים בפיתוח בהתאמה אישית, אנחנו מקפידים לבחור רכיבים מחברות איכותיות. אנחנו משתדלים לעבוד כמה שיותר עם רכיבים שעוברים שדרוגים ועדכונים באופן שוטף ומייצרים מינימום תקלות לאורך הדרך.
ריבוי פיצ'רים ורכיבים עלול לגרום גם לפגיעה ישירה בביצועי האתר מבחינת מהירות טעינה. פרמטר שהוא מהחשובים ביותר עבור האלגוריתם של גוגל (אתרים איטיים סובלים ממיקומים נמוכים) וכמובן שגם הגולשים נוטים לנטוש אתרים איטיים.
לסיכום: בניית אתרים ללא תבנית, יתרונות מרכזיים:
- גמישות בלתי מוגבלת בעיצוב שנעשה לפני הפיתוח.
- בידול ייחודי לאתר הספציפי.
- קוד נקי ומהירות טעינה גבוהה ביותר (כלפי גוגל והגולשים כאחד).
- מינימום תקלות ובאגים כתוצאה מרכיבים מיותרים.
- שליטה מלאה בהיקף הרכיבים באתר, בטיבם ובאיכותם.
- אורך חיים רב ללא תלות בעדכונים של תבנית מוכנה בעתיד.