
מה משותף לעיתון ניו יורקר, לחברת החדשות BBC, לענקית התוכנה Sony, לזמרת הפופולארית ביונסה, לאוניברסיטת הווארד היוקרתית , לבית הלבן ואיקאה? ובכן, לכולם יש אתר אינטרנט רשמי בקוד פתוח. ואכן, בשנים האחרונות, מדובר בלא פחות ממהפכה. יותר ויותר אתרי אינטרנט בכל העולם – גדולים וקטנים כאחד – פועלים על בסיס קוד פתוח והמגמה רק הולכת ומתרחבת.
ההבדלים בין קוד פתוח וקוד סגור מייצגים במידה מסוימת שתי שיטות עבודה שונות בתכלית, המעידות גם על התפיסה העסקית של נותן השירות. במקרה שלנו, מי שיבנה עבורכם את האתר. השוני בין הגישות הללו חשוב לא רק בשלב הקמת האתר, אלא גם בהמשך כאשר תרצו לשדרג ולשפר אותו.
מהו אתר הבנוי בקוד סגור?
אתר הבנוי בקוד סגור, משתמש בקוד שרק מתכנתי החברה שיצרה את האתר יכולים לגשת אליו.
מהו אתר בקוד פתוח?
אתר הבנוי בקוד פתוח, משתמש בקוד שזמין עבור כולם, כל אחד יכול להורידו ולהשתמש בו.
מדוע עניין הקוד חשוב ביותר עבור האתר שלך?
כאשר אתר אינטרנט נבנה על קוד פתוח, מתכנתים ומפתחים רבים מכירים את המערכת והקוד ויודעים כיצד לעבוד עמו ולכן הלקוח חופשי לבחור מתכנת שיבצע בו שינויים כאוות נפשו בעלויות נמוכות. יתרה מכך, ההרחבות נמצאות באתר העולמי ואין צורך לבנותן מאפס (כמו חנות האפליקציות של אנדרוויד). שלא כמו אתר אינטרנט בקוד סגור, אשר דורש פיתוח מאפס וייחודי ללקוח (ועלותו בהתאם).
קוד פתוח יתרונות:
1. עלות – מערכת קוד פתוח היא מערכת חינמית. אמנם לקוח פרטי יתקשה לעשות את המלאכה לבד ועליו לפנות לחברת בניית אתרים, אך עלות ההקמה של האתר איננה דורשת מהחברה המפתחת לעשות את העבודה מאפס. לכן, אתרי אינטרנט על קוד פתוח זמינים במחירים אטרקטיביים.
2. פיתוח תמידי – מתכנתים מכל העולם עמלים כל הזמן על פיתוח ושדרוג מערכת הקוד הפתוח. אי לכך, המערכת אמינה יותר, עדכנית יותר, רלבנטית יותר ואפקטיבית בהתאמה.
3. הרחבות טכנולוגיות ותוספים – אחד היתרונות הגדולים של הקוד הפתוח טמון במערכת התוספים העשירה שמלווה אותו. אלו תוספים טכנולוגיים אשר מפותחים על ידי מתכנתים מכל העולם וזמינים בחינם או בעלות לא גבוהה. תוספים אלה מאפשרים להרחיב את אתר האינטרנט וליהנות מאתר מודולארי שצומח ביחד עם העסק.
4. העדר כבילות – מערכת קוד פתוח מבטלת את ה"כבילות" של הלקוח לחברה המפתחת ומאפשרת לו לערוך שינויים ושדרוגים באתר גם בעזרת גורמי מקצוע נוספים. כמו כן, הרשת עמוסה במדריכים (כולל סרטונים) אשר מסייעים לתפעל את המערכת באופן עצמאי.
מהפכת הקוד הפתוח
כפי שניתן להבין, אתר הבנוי בקוד סגור מציב מגבלות קשות על הלקוח, ועד שנת 2004 מרבית האתרים המתקדמים שעשו שימוש במערכת ניהול תוכן, היו אתרי קוד סגור. החל משנת 2004, פותחו פלטפורמות רבות בקוד פתוח שהמשתמש יכול לעשות בהן כרצונו ולשנות את קוד המקור שלהן ואף לשחרר אותו מחדש. מערכות כמו WordPress , Joomla ו – Drupal מציעות כיום מגוון של אפליקציות רשת ויישומים שעלותם במערכת קוד סגור עשויה להגיע לאלפי שקלים.
מדוע דווקא ג'ומלה?
בראש ובראשונה, מבחר התוספים הזמינים עבור מערכת ג'ומלה הוא עצום, מעל ל – 9000 ליתר דיוק. בין התוספים הפופולאריים ביותר ניתן למנות
חנות וירטואלית, פורומים, גלריית תמונות עם הרשאות, ניוזלטר, לוחות אירועים מסוננים לפי ימי השבוע, רכיבי גיבוי אוטומטי , תמיכה בריבוי שפות ועוד. מעבר לכך, לג'ומלה יש קהילה תומכת אשר ממשיכה לפתח ולשפר את המערכת ואת התוספים שלה. זאת בניגוד למערכות קוד פתוח אחרות או מערכות בקוד סגור, בהן מספר התוספים הוא מצומצם והפונקציונליות שלהם מוגבלת.
העיצובים אותם ניתן להטמיע בתוך ג'ומלה ידועים באסתטיות הגבוהה שלהם, וביחד עם התמיכה המצוינת בגלריות, מהווים פתרון מושלם לאתרי תדמית, פורטלים ואתרי מכירות ייעודים לבעלי מקצוע. לא משנה אם מדובר באתר לאדריכלים, מעצבות פנים, צלמים, או מעצבי שיער, לכל אחד מהם ניתן ליצור עיצוב ייחודי המתאים לסוג העיסוק ולאווירה אותה הוא מעוניין לשדר.
בנוסף לאלו, הממשק העדכני של ג'ומלה הפך להיות ידידותי מאוד והחליף את הממשק הישן והפחות נוח.
קרא עוד בנושא ג'ומלה בניית אתרים
עדויות
JOOMLA מוצאת את עצמה שנה אחרי שנה ברשימת מערכות ניהול התוכן (CMS) הטובות ביותר, וזאת בזכות מגוון התוספים הרב שלה והקהילה האדוקה שממשיכה לפתח אותה באופן רציף ועקבי (למערכת בקוד פתוח אין זכות קיום ללא עדכונים מהקהילה). בתחילת שנת 2014, המערכת חצתה את רף 50 מיליון ההורדות והיד עוד נטויה. בין האתרים העולמיים המפורסמים אשר משתמשים בג'ומלה אפשר למנות את ענקית המכרזים Ebay, חברת הרהיטים איקאה, ברנס את נובל, פיצה האט, אוניברסיטת הווארד ועוד.
עכשיו כבר ברור מדוע בניית אתר באמצעות Joomla בחברתנו, מכניסה את לקוחותינו למועדון היוקרתי ביחד עם האתרים הגדולים והמתקדמים ביותר ברשת.
מדוע דווקא וורדפרס?
וורדפרס היא מערכת קוד פתוח שמתאימה גם ללקוחות שאינם אנשים טכנולוגיים. היא צברה את שמה כפלטפורמה מושלמת להקמת בלוגים אך כיום מציעה הרבה מעבר לכך. מאז שוורדפרס הושקה בשנת 2003 היא פרצה לתחומים נוספים כמו חנויות ווירטואליות, אתרי תדמית, פורטלים, אתרים עסקיים, מגזינים ועוד. כן, כן, כולם היו בניה.
סוד קסמה של וורדפרס טמון בעיקר בכך שהיא מגישה למשתמש מערכת ניהול תוכן פשוטה וקלה לתפעול. מבלי לדעת לקרוא אפילו שורה אחת של קוד, בעלי אתרי וורדפרס יכולים לעצב עמודי תוכן מדהימים. לרשותם ממשק מדליק של Drag & Drop לצד מגוון קודים מקוצרים לשילוב אלמנטים כמו טבלאות, טאבים, רשימות מעוצבות, כפתורים, תמונות, גלריות ועוד.
וורדפרס זמינה עם אלפי תבניות שונות שחלקן חינמיות וחלקן תבניות פרמיום מושקעות במיוחד. המערכת מתעדכנת באופן שוטף בזכות שיתוף פעולה בין עשרות אלפי מתכנתים שפזורים בכל פינה בגלובוס. לצד זאת, וורדפרס מציעה מניפה רחבה ומרשימה של תוספים (Plugins) בסגנונות שונים אשר משדרגים את האתר ומקלים על התאמתו באופן ספציפי לדרישות הלקוח.
עדויות
מותגים מובילים מכל קצוות תבל בחרו זה מכבר בוורדפרס כמערכת ההפעלה שלהם. בין השמות הבולטים
ניתן לציין למשל את העיתון ניו-יורקר, חברת סוני, ביונסה, מגזין טיים, בי-בי-סי אמריקה ועוד. זוהי ללא ספק
אחת ממערכות הקוד הפתוח הפופולאריות ברשת. בין עשרת מיליון אתרי האינטרנט המובילים בעולם, 2.3 מיליון מהם פותחו עם וורדפרס. עם נתונים כל כך חד משמעיים, אי אפשר להתווכח.
קרא עוד בנושא בניית אתרים בוורדפרס
איזה מערכת עדיפה לך ג'ומלה או וורדפרס?
וורדפרס היא מערכת קוד פתוח אשר הוקמה בתחילה לבלוגים אך הפכה עם הזמן להיות פלטפורמה גם עבור אתרים תדמיתיים קטנים. בדומה לג'ומלה, גם באתרי וורדפרס ניתן להתקין תוספים אשר משדרגים את המערכת. אולם, היות שג'ומלה נועדה מראש לאתרים בינונים וגדולים, ומכיוון שהיא מיועדת לקלוט הרחבות גדולות, כל ההרחבות של ג'ומלה מסודרות במקום אחד. קל יותר למצוא את ההרחבה באתר העולמי ולכל הרחבה מוצמד Demo (המאפשר לראות ולבחון את ביצועיה).
מכיוון שוורדפרס מצטיינת בקלות ניהול התוכן, וג'ומלה בהרחבות, לכן בעת בחירת מערכת הקוד שמאחורי האתר, מומלץ להתייעץ עם בונה האתרים או מתכנת בכדי להחליט מה מתאים לאתר על פי סוג העסק, מטרות האתר, אפיון האתר וכו'.
קרא עוד בנושא בניית אתרים בקוד פתוח