
יש לכם אתר אינטרנט הפועל על ג'ומלה או שאתם שוקלים להקים אתר חדש עם המערכת המצוינת הזו? ובכן, מה אתם יודעים על נגישות אתרים? כלומר מעבר לעובדה שחוק הנגישות הישראלי מחייב אתכם לייצר אתר נגיש עבור בעלי מוגבלויות?
נתחיל מההתחלה. הנגשת אתר ג'ומלה איננה רק סוגיה חברתית והיא בראש ובראשונה צורך כלכלי. כן, קראתם נכון, צורך כלכלי. בישראל יש כיום מאות אלפי גולשים שסובלים ממוגבלות וזקוקים לכך שאתר האינטרנט שלכם יהיה נגיש עבורם.
בין אם זהו גולש עם לקות שמיעה שרוצה להבין את הסרטונים שלכם, בין אם מדובר בעיוור שמבקש ליהנות מכל המידע באתר, ובין אם הגיע אליכם גולש שמתקשה בשימוש בעכבר וזקוק לגישה באמצעות המקלדת. הנגשת אתר ג'ומלה (והנגשת אתרי אינטרנט בכלל) היא חובה מכוח החוק, אבל היא בעיקר מהלך עסקי חכם ונבון.
הנגשת אתר ג'ומלה – האם אתם חייבים וממתי להנגיש?
השאלות הראשונות שעולות לגבי הנגשת אתרי ג'ומלה הן "מי?" ו"מתי?". התשובה לשתיהן היא כי הנגשת אתרי ג'ומלה היא חובה שמונחת לפתחם של כל בעלי האתרים, אך החוק מעניק כמה "הנחות". היות שזהו נושא מורכב שכל הזמן משתנה, הנה עיקרי הדברים נכון לאוקטובר 2017:
- אתר קיים – חובת הנגשת אתר החל ממחזור עסקי ממוצע בסך למעלה מ-1,000,000 שקלים בשלוש השנים האחרונות.
- אתר חדש – חובת הנגשת אתר בהתקיים מחזור עסקי ממוצע של יותר מ-300,000 שקלים בשלוש השנים האחרונות.
אם אתם לא עומדים במספרים הללו הרי שאתם פטורים מהנגשה עד שנת 2020. עם זאת, במידה שהדברים רלבנטיים לגביכם, ולא תעמדו בחובת הנגשה, הקנסות שאתם נחשפים אליהם הם בשיעור של עשרות אלפי שקלים. יתרה מזו, הקנס האמיתי (ללא קשר למחזור העסקי) הוא אובדן הכנסה ממאות אלפי לקוחות פוטנציאליים שמצפים לקבל אצלכם חוויית משתמש למרות מוגבלות כזו או אחרת.
אחריות להנגשת אתרי ג'ומלה, על מי היא מוטלת?
בעלי אתרים חייבים להבין כי חובת הנגשה לא חלה על אף גורם מלבדם. ממש כמו שבעל מסעדה שאין לו שירותי נכים לא רשאי להפנות פקחים לקבלן המבצע, כך בעל אתר אינטרנט נושא באחריות בעצמו. כמובן שאי ידיעת החוק איננה פוטרת מקיומו, ועל כן אל תקלו ראש בהנגשה ככל שהיא מחייבת אתכם.
מה הבעיה, אין רכיב להנגשת אתרי ג'ומלה?
בדומה לכל מערכת קוד פתוח, גם ג'ומלה ידועה במספר רב של רכיבים הזמינים להטמעה והתקנה באתר. ג'ומלה אף התפרסמה בכך שהרכיבים שלה הם מתוחכמים, מורכבים ואפקטיביים. עם זאת, כיום אין בנמצא רכיב הנגשת אתרים בג'ומלה שבאמת מספק את הסחורה. כמומחים הבקיאים ברזי המערכת אנו יכולים לומר לכם שרכיבים להנגשת אתרי ג'ומלה מסוגלים לענות על הדרישות רק בכ-10%.
למשל, הרכיבים הקיימים לוקים בחוסר יכולת להתמודד עם הפרדת קבצי עיצוב וטקסט (מה שמונע הקראה על ידי תוכנות הקראה) או העדר אפשרות להתנהל באתר רק על ידי המקלדת (מה שפוגע בחוויית משתמש לבעלי מוגבלות המתקשים בשימוש בעכבר). מדובר רק בשתי דוגמאות שהן מעט המחזיק את המרובה.
אז מה עושים? הנגשת אתרי ג'ומלה עם איש מקצוע
הפתרון היחיד לשקט נפשי ואתר מונגש לתפארת, גם לפי דרישות המחוקק וגם (בעיקר) לפי דרישות הגולשים, טמון באיש מקצוע. מומחה ג'ומלה שיעבוד על האתר שלכם וידאג שהוא יונגש בצורה מושלמת. סעיף אחר סעיף, עמוד אחר עמוד, כפתור אחר כפתור.
אתם זקוקים לאיש מקצוע שמכיר את הטכנולוגיה העומדת בבסיסה של ג'ומלה אשר יוודא שאתם נהנים מהנגשה מדויקת ורוחבית. ככל ששליטתו של המומחה בג'ומלה גבוהה יותר, כך ההנגשה תהיה בהתאם. דהיינו, תוכלו להבטיח שאתם לא רק עומדים בדרישות הרבות של ה"חוק היבש" אלא גם באמת (באמת) מספקים לגולשים בעלי מוגבלויות חוויית משתמש מעולה.
- המידע לעיל נלקח מאתר איגוד האינטרנט הישראלי וממידע שהגיע לידיעתנו ממקורות מקצועיים בתחום בניית אתרים, ואינו מהווה יעוץ משפטי.