הנגשת אתרים

נגישות אתרי אינטרנט היא אחד הנושאים הבוערים מבחינתם של בעלי עסקים הפעילים ברשת. חוק הנגישות הישראלי, שהינו חוק יחיד מסוגו בעולם בכל הנוגע לפיקוח על נגישות אתרי אינטרנט לבעלי מוגבלויות.

אם יש לכם אתר אינטרנט שטרם הונגש, ולא תעמדו בדרישות הרלבנטיות עד למועדים שיפורטו להלן, אתם עלולים להיחשף לקנס של עשרות אלפי שקלים. אפילו ללא הוכחת נזק ורק מכוח העדר נגישות. במידה שאתה מקימים אתר אינטרנט חדש, הנגישות חייבת להיות מיידית מיום העלייה לאוויר.

שימו לב, האחריות להנגשה חלה על בעלי האתרים בלבד. כשם שבעל מסעדה שלא טרח להקים שירותי נכים לא יוכל להפנות טענות לקבלן שביצע את העבודה, כך גם באינטרנט האחריות רובצת לפתחו של המחזיק באתר. הוא ולא אחר.

 

על מי חל החוק ועד מתי יש להנגיש את האתר?

על פי ההגדרות שקבועות בתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות (התאמות נגישות לשירות), תשע"ג-2013, כמעט כל אתר אינטרנט מחויב בהנגשה. בראש ובראשונה החוק חל על רשויות ציבוריות וגופים גדולים, אך הוא נוגע גם לעסקים פרטיים ואפילו לעסקים קטנים ובינוניים.

למעשה, החוק היה אמור כבר להיכנס לתוקף מבחינת אכיפה בשנת 2016. אולם בעקבות מהלך שעמד מאחוריו בין השאר איגוד האינטרנט הישראלי, התקבלה דחייה ונקבעו המועדים החדשים שלהלן:

• אתר קיים – הנגשה עד 25.10.2017.

• אתר חדש – הנגשה מיידית מרגע ההקמה.

 

הנגשת אתרים על ידי פלאגין, האם זה מספיק?

בעלי אתרים רבים שיש ברשותם אתר המבוסס על מערכת קוד פתוח כמו וורדפרס או ג'ומלה, סבורים (בטעות) שדי בהתקנת פלאגין או רכיב הנגשה בכדי להשלים את המלאכה. ובכן, וזאת חשוב להדגיש, הרכיבים והפלאגינים הללו אינם עומדים בכל דרישות החוק.

עמידה דווקנית ומדויקת בתקנות הנגישות ברמה מושלמת יכולה להתקיים רק כאשר איש מקצוע מבצע את העבודה. כלומר, מומחה להנגשת אתרים שעובד על האתר באופן מדוקדק ודואג להטמיע את כל האלמנטים הרלבנטיים לנגישות במקצועיות וללא פשרות. סעיף אחר סעיף אחר סעיף.

לדוגמה, ידוע כי פלאגינים להנגשה אינם מסוגלים לבצע הפרדות בין קבצי עיצוב (CSS) לטקסט ובכך מונעים מתוכנות הקראה אוטומטיות להקריא את הטקסט לגולשים כבדי ראייה. כך גם החוק דורש שיהיה אפשר לתפעל את האתר באופן מלא על ידי המקלדת (שכן בעלי מוגבלויות רבים לא מסוגלים להשתמש בעכבר), והפלאגינים הקיימים לא נותנים לכך מענה.

שתי הדוגמאות הללו הן רק מעט המחזיק את המרובה. היות שאי עמידה בתקני הנגישות חושפת את בעל העסק לקנסות משמעותיים שיכולים להגיע לכדי עשרות אלפי שקלים, אין להקל בכך ראש. נהפוך הוא. הנגשת אתרים חייבת להיות מבוצעת על ידי איש מקצוע המומחה לנגישות אתרים וחשוב גם לפנות למתכנתים המכירים את הפלטפורמה שעליה נבנה האתר (וורדפרס או ג'ומלה).

 

הנגשת אתר וורדרפס והנגשת אתר ג'ומלה – רק על ידי מומחים

מהפכת הקוד הפתוח ששוטפת את האינטרנט הביאה להקמתם של אתרי אינטרנט רבים על בסיס הפלטפורמות המצוינות וורדפרס וג'ומלה. כאמור, הנגשת אתרי וורדפרס וג'ומלה חייבת להיעשות על ידי מומחים להנגשה שמכירים את המערכות הללו על בוריין.

היכרות עם הטכנולוגיה של וורדפרס וג'ומלה מאפשרת לוודא כי ההנגשה תתבצע כנדרש ובהתאם לכל סעיף וסעיף בתקנות. ככל שהשליטה של המתכנת בוורדפרס או ג'ומלה היא גבוהה יותר, כך הנגישות תהיה טובה יותר בהתאמה. כלומר, לא רק תעמוד בדרישות של החוק ה"יבש" אלא באמת תאפשר לבעלי מוגבלויות ליהנות מחוויית משתמש מצוינת.

 

המידע לעיל נלקח מאתר איגוד האינטרנט הישראלי וממידע שהגיע לידיעתנו ממקורות מקצועיים בתחום בניית אתרים, ואינו מהווה יעוץ משפטי.

המומחים לבניית אתרים בקוד פתוח לשירותך >>

בניית אתרים בקוד פתוח

בלוג

{"arrow":"true","pagination":"false","speed":"1000","autoplay":"true","autoplay_speed":"5000","loop":"true","owl_slide_to_show":"4","slide_show_ipad_owl":"3","slide_show_tablet_owl":"2","slide_show_mobile_owl":"1","owl_slide_to_scroll":"1","owl_slide_margin":"25","owl_slide_padding":"25","owl_start_slide":"0","owl_slide_center":"false","owl_slide_autowidth":"false","owl_slide_freeDrag":"false","owl_height_auto":"true","caption":false,"owl_slide_rtl":"true"}
{"animation_fancy":"","transition_fancy":"","fancy_box_loop":""}