
יש לכם אתר וורדפרס או שאתם מתכננים להקים אתר על בסיס מערכת הקוד הפתוח הפופולרית בעולם? בטח כבר נתקלתם במושגים "נגישות אתרים" או "חוק הנגישות". מדובר בהוראות מחייבות שקובעות כי הנגשת אתרי וורדרפס (ואתרי אינטרנט בכלל) היא חובה החלה עליכם כבעלי האתר. זאת מתוך מטרה פשוטה שיש בה צדק חברתי אבל בעיקר צדק כלכלי.
הנגשת אתרי וורדפרס מאפשרת לעיוור לגלוש באתר שלכם בקלות, לבעל ליקוי שמיעה להבין על מה הסרטונים שלכם מדברים, לאדם בעל קושי בשימוש בעכבר לעבור בקלות בין העמודים באמצעות המקלדת והעיקרון ברור. בראש ובראשונה הנגשת אתר וורדפרס הופכת את האתר לזמין עבור מאות אלפי לקוחות פוטנציאליים שלפי הערכות (שמרניות) מהווים לא פחות מ-10% מאוכלוסיית הגולשים בישראל.
הנגשת אתר וורדפרס – מי חייב ומתי?
חובת הנגשה חלה כמעט על כל בעל אתר אך החוק קובע מספר סייגים ו"הנחות". מבלי להיכנס לכל ההיבטים החוקיים של הנושא (שמשתנה כל הזמן), הנה כללי אצבע עדכניים אודות הנגשת אתרים בישראל (נכון לאוקטובר 2017):
- אתר קיים – אם יש לכם אתר קיים והמחזור העסקי הממוצע שלכם בשלוש השנים האחרונות היה מעל מיליון שקלים, אתם מחויבים לבצע הנגשת אתר באופן מיידי.
- אתר חדש – אם אתם מקימים אתר אינטרנט והמחזור העסקי הממוצע שלכם בשלוש השנים האחרונות היה מעל 300,000 שקלים, חובת ההנגשה היא מיידית.
נופלים מתחת למספרים? חובת הנגשה תחול עליכם רק בשנת 2020 (פטור הוא מיידי ואוטומטי). אולם ככל שאתם נכנסים בגבולות החובה ולא תנגישו, אתם חשופים לקנסות בסך עשרות אלפי שקלים (לאחר הליך מקדים של התראה). מעבר לכך ובלי קשר למחזור הכספי שלכם, אתם פשוט מפסידים לקוחות בכל יום שעובר (זה הקנס האמיתי).
האם האחריות היא עליכם או על בונה האתרים?
לקוחות רבים סבורים כי האחריות על הנגשת האתר חלה על מי שבונה את האתר או מבצע את ההנגשה. בעניין זה חשוב לדעת כי האחריות היא עליכם ועליכם בלבד. ממש כמו שבעל מסעדה שלא טרח להקים שירותי נכים לא יוכל להפנות טענות לקבלן שביצע את העבודה, כך באינטרנט האחריות רובצת לפתחו של המחזיק באתר. הוא ולא אחר.
פלאגין להנגשת אתר וורדפרס, האם זה מספיק?
וורדפרס היא מערכת קוד פתוח שהתפרסמה רבות בזכות הרכיבים (פלאגינים) שניתן להתקין ולהטמיע בקלות באתר. אולם אין כיום פלאגין להנגשת אתרי וורדפרס שעומד בכל דרישות החוק. נהפוך הוא. כבעלי מקצוע שעוסקים בתחום אנחנו יכולים להעריך שהרכיבים לנגישות עונים על כ-10% בלבד מדרישות המחוקק (ואף פחות מכך).
מומחה להנגשת אתר וורדפרס, מדוע חשוב לפנות אליו?
רק איש מקצוע שמבצע את העבודה בהתאמה אישית יוכל להבטיח שתקיימו את כל המוטל עליכם. קרי, שהאתר שלכם באמת (אבל באמת) יהיה נגיש לבעלי מוגבלויות. אל תוותרו על שירותיו של מומחה וורדפרס שיעבור על האתר באופן מדוקדק ויטמיע את כל האלמנטים הרלבנטיים לנגישות. במקצועיות וללא פשרות. סעיף אחר סעיף אחר סעיף.
לדוגמה, ידוע כי פלאגינים להנגשה אינם מסוגלים לבצע הפרדות בין קבצי עיצוב (CSS) לטקסט ובכך מונעים מתוכנות הקראה אוטומטיות להקריא את הטקסט לגולשים כבדי ראייה. כך גם החוק דורש שיהיה אפשר לתפעל את האתר באופן מלא על ידי המקלדת (שכן בעלי מוגבלויות רבים לא מסוגלים להשתמש בעכבר), והפלאגינים הקיימים לא נותנים לכך מענה.
שתי הדוגמאות הללו הן רק מעט המחזיק את המרובה. היות שאי עמידה בתקני הנגישות חושפת את בעל העסק לקנסות משמעותיים שיכולים להגיע לכדי עשרות אלפי שקלים, אין להקל בכך ראש. נהפוך הוא. הנגשת אתרים חייבת להיות מבוצעת על ידי איש מקצוע המומחה לנגישות אתרים וחשוב לפנות למתכנתים המכירים את הפלטפורמה שעליה נבנה האתר (הנגשת אתרי וורדרפס בענייננו).
היכרות עם הטכנולוגיה של וורדפרס מאפשרת לוודא כי ההנגשה תתבצע כנדרש ובהתאם לכל סעיף וסעיף בתקנות. ככל שהשליטה של המתכנת בוורדפרס היא גבוהה יותר, כך הנגישות תהיה טובה יותר. דהיינו, לא רק תעמוד בדרישות של החוק ה"יבש" אלא באמת תאפשר לבעלי מוגבלויות ליהנות מחוויית משתמש מצוינת.
- המידע לעיל נלקח מאתר איגוד האינטרנט הישראלי וממידע שהגיע לידיעתנו ממקורות מקצועיים בתחום בניית אתרים, ואינו מהווה יעוץ משפטי.